3 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ:

- Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από τη γρίπη και συνιστάται να γίνεται κάθε χρόνο, κυρίως κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

- Εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και σε ομάδες υψηλού κινδύνου για να περιοριστεί η πιθανότητα σοβαρής νόσου και εμφάνισης επιπλοκών.

- Στις ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνονται:
  • Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσος, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνος παχυσαρκία, χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα)
  • Έγκυες γυναίκες
  • Ενήλικες και παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

- Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, συστήνεται επίσης για:

  • Παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 15 ετών
  • Εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Φροντιστές ατόμων με υποκείμενο νόσημα
  • Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτοι και στρατεύσιμοι στις ένοπλες δυνάμεις)
  • Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά.
  • Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του είναι σχετικά σπάνιες και ήπιες.

- Αποφύγετε τις στενές επαφές με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.

- Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι και επικοινωνήστε με τον Προσωπικό σας Ιατρό.

- Όσο διαρκούν τα συμπτώματά σας, περιορίστε τις επαφές σας ώστε να μη μεταδώσετε τη γρίπη.

- Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα αμέσως μετά τη χρήση σε κλειστό κάδο απορριμμάτων και πλύνετε τα χέρια σας.

- Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

- Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, αφού αυτές είναι οι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

- Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς, όπως ο ιός της γρίπης.

- Ακολουθήστε τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τη χρήση της μάσκας.

- Εάν νοσήσετε με γρίπη, υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα που είναι δραστικά έναντι του ιού της γρίπης, τα οποία δεν είναι αντιβιοτικά. Συνταγογραφούνται από τον ιατρό σας.

- Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να κάνουν ηπιότερα τα συμπτώματα της γρίπης, να περιορίσουν τη διάρκεια της νόσου και να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία.

- Η έγκαιρη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων, κατά προτίμηση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των ασθενών που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης ή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.